In Nederland zijn er naar schatting iets minder dan een miljoen vegetariërs. Belangrijke redenen zijn dierenleed voorkomen en klimaatverandering tegengaan. Daarnaast kan de planeet de vraag naar vlees in de toekomst maar moeilijk aan. Het vleesverbruik in Nederland daalde een paar jaar geleden nog flink. Daarna stabiliseerde het verbruik. Nederlanders eten in 2018 gezonder en eten vooral minder vlees.

Vegetarisch dieet gezond?

Een ander argument om vegetariër te worden : het zou gezonder zijn. De Harvard Medical School stelt dat studies naar de gezondheidseffecten van vleesvrije, plantaardige diëten op lange termijn bewijs hebben geleverd voor hun voordelen. Ze benoemen een studie uit het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, die concludeerde dat vegetariërs de laagste Body Mass Index (BMI) hebben en vleeseters de hoogste.

Ook het RIVM concludeerde dat volwassenen met overgewicht of obesitas meer vlees(producten) eten (110 gram/dag) dan volwassenen met een normaal- of ondergewicht (98 gram/dag). Daarnaast haalt Harvard onderzoeken aan die concluderen dat bij een vleesvrij dieet het risico op darmkanker of alle soorten kanker verminderd is.

Ook de gezondheidsraad erkent de gezondheidsvoordelen van een plantaardig voedingspatroon. In 2015 bevalen ze al aan om volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon te leven. Het risico op coronaire hartziekten en beroerte zou volgens de Gezondheidsraad verkleint worden met dit voedingspatroon. “Gerandomiseerd en gecontroleerd interventieonderzoek laten namelijk zien dat dergelijke voedingspatronen de bloeddruk verlagen en uit cohortonderzoek komt naar voren dat ze samenhangen met een lager risico op coronaire hartziekten en beroerte. Verder zijn deze patronen geassocieerd met een lager risico op diabetes, darmkanker en sterfte ongeacht de doodsoorzaak” (bron).

Vegetarisch eten gezond eten - bewustleven.nl

Minder vlees eten

Nederlanders eten naar schatting gemiddeld 98 gram per dag , waarbij mannen meer vlees en vleesproducten eten (115 gram/dag) dan vrouwen (81 gram/dag). We eten gemiddeld 6 dagen per week vlees en bijna de helft van het vlees wat we eten is bewerkt vlees. De verandering in voedselconsumptie tussen 2012-2016 ten opzichte van 2007-2010 is -7,8% voor vlees(producten), volgens onderzoek van de RIVM. De voedselconsumptie van fruit, noten en olijven ging juist omhoog met 9,2%.

Uit onderzoek van het voedingscentrum blijkt dat 46% van de Nederlanders minder vlees of vis probeert te eten. En kleiner gedeelte (10%) eet helemaal geen vlees en/of vis. Het voedingscentrum deed ook onderzoek over de herkenbaarheid van vlees of is in producten. Iets minder dan de helft van de Nederlanders wil geholpen worden bij het eenvoudig herkennen van vlees of vis in een voedingsproduct (46%). Van de groep Nederlanders die aangeeft dat ze niet eenvoudig vlees of vis herkennen in een product, zou ongeveer 64% hierbij geholpen willen worden.

Wat levert vegetarisch eten op?

Waarom minder vlees eten? Omdat het veel goeds oplevert voor het milieu, met name water. Voor het verwerken van vlees wordt heel veel water gebruikt. De zogenaamde water footprint, hoeveel water er wordt gebruikt in de hele productiecyclus, is voor rundvlees het hoogst (1500 liter per 100 gram).

Als je een dag geen vlees eet

Wilt u ook een paar dagen per week vegetarisch eten? Probeer eens een van onze gezonde recepten, zoals deze zoete aardappel noedels met cashew saus of deze gezonde pasta met boerenkool.

Overige bronnen: